Contact

Brabantse Carnavalsfederatie 
p/a Groenstraat 13
4841 BA Prinsenbeek
06-10969667
Kvk 17240382

Members Wanted

Algemene Ledenvergadering

Tuesday 17 October 2017

Na de vergadering werd het onderwerp gemeentepolitiek aangesneden met de Tilburgse wethouder Erik de Ridder, onze voorzitter Rob van de Laar en oud-burgemeester Peter van de Velden (v.l.n.r.)
Na het doornemen van de agenda, met en terugblik op de gehouden activiteiten en de financiën, was er na de pauze ruimte voor de sprekers. Eerst was er een presentatie van de Mayenèrs (Made) over de totstandkoming van een project om de jeugd bij carnaval te betrekken. Dit is een goed voorbeeld waartoe goede samenwerking met een gemeente (in dit geval Drimmelen) kan leiden. De presentatie is als aparte bijlage bij dit verslag gevoegd.
Dit als aanloop naar de bespreking van het onderwerp Gemeentepolitiek met twee deskundigen op dit gebied. Te weten Peter van de Velden, oud burgemeester van onder andere Nieuw Ginneken, Rosmalen Bergen op Zoom en Breda en tot onlangs waarnemend burgemeester van Dordrecht en Erik de Ridder, wethouder in Tilburg (onder meer van cultuur).
Roderick van de Mortel (burgemeester van Vught, oud-wethouder ’s-Hertogenbosch) moest wegens trieste familieomstandigheden afzeggen.

Via stellingen worden de sprekers uitgedaagd hun visie te geven op hoe een carnavalsorganisatie een gemeente het beste kan benaderen. Paaien is daarbij niet de juiste benadering, wel laten zien dat je verantwoordelijkheid neemt en dat er over en weer begrip wordt gekweekt. De kunst is het feest op een positieve manier onder de aandacht te brengen van bestuurders en ambtenaren. Daarbij kan het helpen als deze personen eens worden uitgenodigd in bijvoorbeeld een jury of voor een bezoek. Benadruk de positieve effecten van het feest om negatieve elementen in het imago van carnaval te onderdrukken. ‘Het is meer dan bier drinken’, werd gezegd.
Over de toenemende regeldruk erkennen de sprekers dat dit een probleem kan vormen voor de organisaties, maar dat er weinig tegen te doen is. Het is zaak steeds te evalueren en bij te stellen. Als je elkaar goed kent, dan is er eerder begrip voor elkaars situatie. De aanbeveling is dus hier energie in te steken.
Dit geldt ook voor de komende periode in aanloop naar de verkiezingen. Zoek contact met de partijen, om elkaar te leren kennen en begrip te kweken voor elkaars situatie.
De sprekers geven als tip mee op de goede golflengte te blijven met alle geledingen van een gemeente, van ambtenaar tot gemeenteraad, wethouders en burgemeester.

De zaal van Boerke Mutsaers was nagenoeg gevuld tijdens de ALV


See All Nieuws