Contact

Brabantse Carnavalsfederatie 
p/a Boekelsedijk 7
5411NW Zeeland
06-24253690
Kvk 17240382

Members Wanted

Onderzoek bezoekers carnavalsplaatsen

Saturday 8 March 2014


Hieronder het nieuwsbericht van de website
http://www.goudappel.nl/actueel/2014/03/05/carnavalsstadcompetitie-view-dat/
Daar is het hele rapport te downloaden.

Met View.DAT analyseerden wij de aantrekkingskracht van 16
carnavalsteden. Dat onderzoek presenteren wij vandaag. Lampegat (Eindhoven) blijkt de meeste bezoekers te trekken. Waereldstad (Geleen) viert carnaval onder elkaar. Kielegat en Oeteldonk zijn de populairste carnavalssteden voor vierders ‘van boven de Moerdijk’.

We gebruikten voor ons onderzoek View.DAT waarmee we – volledig anoniem – inzicht krijgen in bezoekersstromen op basis van mobiele telefoons. Daarmee verschaffen we voor het eerst objectief inzicht in de hoeveelheid en herkomst van bezoekers aan 16 grote carnavalssteden. Download hier het rapport.

Luister hier naar EenVandaag en hier voor Omroep Brabant (vanaf 10m20s). Meer media-uitingen onderaan dit bericht.

Bart Heijnen, adviseur mobiliteit bij Goudappel Coffeng en fervent carnavalsvierder in Kielegat (Breda): “Ik ben trots op mijn stad, maar er wordt ook nog wel eens geklaagd over het grote aantal niet-Brabanders die komend van ‘boven de rivieren’ bij ons carnaval vieren. Mijn collega’s van DAT.Mobility bleken in staat dat onderbuikgevoel objectief in beeld te brengen. Dat inspireerde ons de analyse-resultaten breder te delen.”

Top 5
De door ons onderzochte steden trokken tijdens het carnaval zo'n 382.000 bezoekers. De top-5 qua drukte van incidentele bezoekers aan het carnaval:
1. Lampegat (Eindhoven);
2. Oeteldonk (’s Hertogenbosch);
3. Kielegat (Breda);
4. Mestreech (Maastricht);
5. Kruikenstad (Tilburg).



Peter van der Mede, expert Big Data bij DAT.Mobility: “We kijken voor dit onderzoek naar de incidentele bezoekers tijdens de carnavaldagen. Dat zijn mensen die minder dan 3 keer per maand in een bepaalde stad komen. Inderdaad blijkt 75% van de personen die speciaal voor de carnavalsdagen naar Breda komen, uit het ‘Noorden’ te komen, met meer dan de helft uit Rotterdam, Amsterdam, Dordrecht en Den Haag.” Ook Oeteldonk (’s Hertogenbosch) en Krabbegat (Bergen op Zoom) blijken magneten te zijn voor carnavalsvierders ‘van boven de rivieren. Aan de andere kant van de ranglijst staan de Limburgse steden. Daar viert men toch vooral Carnaval onder elkaar, met als koploper Waereldstad (Geleen) met een magere 4% ‘Hollandse’ bezoekers.

Kielegat nader bekeken
Uiteraard keken we speciaal voor Bart naar de herkomst van de bezoekers aan 'zijn' Kielegat:


(zie rapport voor een vergroting)

'And the winner is....Boemeldonck (Prinsenbeek)
Nadere analyse levert meer interessante inzichten. De verschuiving in bezoekers aan het kleine Boemeldonck (Prinsenbeek) bijvoorbeeld springt er uit op zondag als hun uitbundige carnavalstocht wordt gehouden. Het is er zeven tot acht keer drukker dan op een gewone zondag. Van der Mede: “Vergelijk je dat met Lampegat (Eindhoven) waar de optocht op zaterdag plaatsvindt, dan zie je dat Lampegat weliswaar de grootste aantrekkingskracht heeft in absolute zin, maar niet erg veel meer in vergelijking met een gewone Zaterdag. Wat mij betreft is Boemeldonck de winnaar.”


(zie rapport voor een vergroting)

Over View.DAT
Ons zusterbedrijf DAT.Mobility levert onder de naam View.DAT informatiediensten gebaseerd op analyses van anonieme mobiele telefoondata. Deze data zijn afkomstig van Vodafone en worden door partnerbedrijf Mezuro geanonimiseerd en geaggregeerd, waarna DAT.Mobility van de gegevens druktebeelden en herkomstkaarten maakt. Het gebruik van deze 'big data' betekent een enorme schaalsprong in inzicht in mobiliteitspatronen. Schatten op basis van dure steekproeven wordt continue meten.

De druktebeelden en herkomstkaarten geven op plaatsniveau per uur hoeveel mensen er in een plaats aanwezig zijn, waar bezoekers vandaan komen en hoe vaak deze bezoekers er komen. De View.DAT informatiediensten kunnen dan ook op grote belangstelling rekenen van organisatoren van evenementen en overheidsinstanties die bereikbaarheid, economische aantrekkelijkheid en openbare veiligheid tot hun takenpakket hebben.


See All Nieuws